Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. Június 13. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az alvási apnea növeli a hirtelen szívmegállás kockázatát

Az alvási apnea növeli a hirtelen szívmegállás kockázatát

Az alvási apnoe növeli a hirtelen bekövetkező szívmegállás, és az ebből bekövetkező halálozás kockázatát - állapította meg egy hosszú távú vizsgálat, amelyről a Health Day számol be. Ez függ az alvási apnoe súlyosságától is, de a szakemberek szerint az összefüggés oka elsősorban a szívritmuszavarban keresendő.

Alvási apnea esetén alvás közben a páciensnek légzési nehézségei vannak. Amerikában a betegség 12 millió felnőttet érint, de vélhetően sokan vannak azok, akiket még nem diagnosztizáltak. A betegség akkor áll fenn, hogyha óránként legalább ötször tíz másodpercre leáll az illető légzése. Néhány kutatás arra utál, hogy az alvási apnoe-ben szenvedők száma az elhízási járvány miatt is nő.

A hirtelen szívhalál évente 450 ezer embert öl az Egyesült Államokban, amit főleg a szabálytalan szívverés okoz. A túléléshez a hirtelen szívmegállást követő perceken belüli megfelelő kezelésre van szükség.

Jelen kutatás keretében tízezer férfit és nőt követtek nyomon, akiknek átlagéletkora 53 volt, s a legtöbbjüket (78 százalékukat) alvási apnoe-val kezeltek. A 15 éves nyomonkövetés alatt 142-nél alakult ki hirtelen szívmegállás.

Ez annak köszönhető, hogy az oxigén telítettség csökken, amikor a levegő nem áramlik a tüdőbe. Amikor az oxigén telítettség 78 százalék alá esik, a hirtelen szívmegállás kockázata 80 százalékkal nő. A kutatók felhívják a figyelmet, hogy eredményeik nem mutatnak ok-okozati összefüggést, csupán kapcsolatot a két betegség között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket