Városlista
2025. január 19, vasárnap - Sára

Hírek

2017. November 01. 05:00, szerda | Bulvár
Forrás: mti

Azonosítottak egy új ízt

Azonosítottak egy új ízt

Egy lehetséges hetedik ízt, a szénhidrátét azonosítottak ausztrál kutatók, akik azt próbálják feltárni, miként kapcsolódik ez az íz a keményítőben gazdag ételek fogyasztásához.

"Ez jellemzően cukor, annak érzékien kellemes édes ízével, amelyre a legtöbben vágynak a szénhidrát után. Kutatásunk azonban megmutatta, hogy van egy érezhető ízminőség, amelyet az édes íztől független más szénhidrátok fogyasztása idéz elő" - mondta Russel Keast, a Deakin Egyetem professzora, a kutatás vezetője.

A kutatók két szénhidrátot, a maltodextrint és az oligofruktózt vizsgálták, mindkettő megtalálható az alapvető élelmiszerekben, mint a kenyér, a tészták vagy a rizs.

Az első vizsgálatok megmutatták, hogy ezeket a szénhidrátokat az ember képes érzékelni a szájban - olvasható a medicalexpress.com orvostudományi hírportálon.

Utána megvizsgálták, hogy szénhidrátokra való érzékenység összefügg-e azzal, hogy keményítő tartalmú ételeket fogyasztottak.

A Journal of Nutrition tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányukban 34 felnőttet vizsgáltak.

Több keményítőt tartalmú ételt fogyasztottak azok, akik a leginkább érezték a szénhidrát ízt, és derekuk is vastagabb volt. Specifikusan néztük a derékméretet, mivel az az étrenddel összefüggő betegségek kockázatának jó mércéje - magyarázta Julia Low, az egyetem kutatója.

Az új ízek kutatásának ezen iránya fontos az étrenddel kapcsolatos krónikus betegségek, mint az elhízás egyre növekvő problémája miatt. A növekvő energia-bevitel, különösen az energiában gazdag ételek nagyobb fogyasztása az egyik fő oka a túlsúly és az elhízás globális növekedésének és a szénhidrátok jelentik étrendünk fő forrását" - magyarázta Keast professzor, akinek kutatócsoportja évekkel ezelőtt azonosította a zsírt mint hatodik ízt.

"Érdekes, hogy a zsír íz kutatásakor azt találtuk, kevesebb zsírtartalmú ételt fogyasztottak azok, akik érzékenyebbek a zsírra, de a szénhidrátok esetében ez éppen fordítva van - tette hozzá a professzor.

Az ember hat ízt - édes, savanyú, keserű, sós, unami és zsír - képes érzékelni.

Címkék: íz, kutatás, kutató

Ezek érdekelhetnek még

2025. Január 17. 08:01, péntek | Bulvár

Ferenc pápa elesett a Szent Márta-házban

Ferenc pápa a csütörtök reggeli órákban elesett a lakóhelyeként szolgáló Szent Márta-házban, jobb alkarján zúzódást szenvedett - közölte a szentszéki sajtóközpont.

2025. Január 17. 07:52, péntek | Bulvár

Jövő generációs modellekkel venne lendületet a BMW

2025. Január 16. 08:12, csütörtök | Bulvár

Dunai hajóbaleset - Elfogultság miatt meg kell ismételni az elsőfokú eljárást a a Hableány balesete ügyében

A bíró elfogultsága miatt új elsőfokú büntetőper lefolytatására utasított a Hableány kishajó dunai katasztrófája ügyében a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék - tudatta a bíróság sajtóosztálya közleményben szerdán.

2025. Január 13. 09:18, hétfő | Bulvár

Halálos dózisú kálium-kloridot kapott egy beteg az ápolótól

12 év 6 hónap szabadságvesztést kapott egy ápoló, aki a kórházban halálos dózisú kálium-kloridot fecskendezett egy betegbe. A férfi a fecskendőkhöz hozzá sem nyúlhatott volna.