Városlista
2025. január 18, szombat - Piroska

Hírek

2012. Március 11. 14:07, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Új magyar fejlesztésre figyelhet fel a világ

Új magyar fejlesztésre figyelhet fel a világ

Öt új, egészséges étolajat és ezek esszenciáját fejlesztette ki a Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. Ipari Növények Főosztálya.

Az olajok új napraforgó- és olajlen-fajtákból, hidegen sajtolással készülnek – mondta el Áy Zoltán tudományos segédmunkatárs.

Tájékoztatása szerint a termékcsalád egy most zárult pályázat eredménye. A Nemzeti Innovációs Hivatal Baross Gábor programja támogatta a munkát, amely két évig tartott, elvégzésére 50 millió forintot nyertek. Az új olajok különlegessége a beltartalmukban rejlik, ami elsősorban a magfajtától függ, a növénynemesítéssel ugyanis az olaj minősége tág határok közt változtatható – magyarázta a kutató.

Egészséges

A napraforgóból készült hagyományos, boltban kapható étolajokhoz képest ezeknek a fajtáknak jelentősen módosították a zsírsav-összetételét. Az olaj savtartalmát olyan magasra emelték, amely az olívaolajra sem jellemző. Az olívaolaj savtartalma körülbelül 80 százalékos, az új olajok savszintjét pedig 85-90 százalékra emelték, míg egy hagyományos napraforgó étolajnál, ez mindössze 25 százalék.

A magas olajsav rendkívül jótékony hatással van a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, megelőzésére, csökkenti a káros koleszterin szintjét, az érelmeszesedéseket pedig oldja. A magban levő E-vitamin belekerül az olajba, miután hidegen sajtolással készül, és nem nagyipari módon, ahol ezt a vitamint szintetikusan szokták pótolni. Ez is növeli az olaj felhasználhatóságának idejét, mivel természetes antioxidánsként gátolja az avasodást, az olajok akár négy évig is megőrzik a minőségüket.

Egy éven belül piacra lépnének

A kutatásban két lenolajat és három napraforgóolajat kísérleteztek ki, valamint összeállítottak ezekből egy speciális arányú keveréket, ami egyesíti magában az összes termék előnyös tulajdonságát. Azaz a napraforgóra jellemző kedvező olajsav-arányt és a lenmagra jellemző magas omega3 – linolénsav – szintet tudták egyesíteni egy termékben.

A WALCER, a GK MOR, a SARAY, a ZOLTÁN és a GK LILU termékek előállításánál cél volt az olívaolaj kiváltása. A kifejlesztett termékeket szeretnék drágábban adni, mint a hagyományos étolajat, de olcsóbban, mint az olivaolajat. Áy Zoltán szerint egy éven belül meg lehetne jelenni a termékekkel a piacon. Hozzátette: hamarosan beadnak egy új pályázatot, amelynek támogatásával az olajok gyógyászati felhasználásának lehetőségeit vizsgálnák.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2025. Január 18. 09:34, szombat | Belföld

Rekordévet zárt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2024-ben

Tavaly több mint 17,5 millió utast kezelt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, amely minden idők legjobb teljesítménye - közölte Facebook oldalán Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pénteken.

2025. Január 18. 09:32, szombat | Belföld

A MÁV felgyorsította a jegykiadó automaták telepítését

A MÁV felgyorsította a jegykiadó automaták telepítését, az eredetileg tervezett nyári időpont helyett 110 eszközből január közepéig 79 már szolgálatba állt, a többit január végéig helyezik forgalomba.

2025. Január 18. 09:30, szombat | Belföld

Orbán Viktor: keddtől más nap kel fel a nyugati világ felett

2025. Január 18. 09:28, szombat | Belföld

Makovecz Imre tervei alapján épült óvodát és bölcsődét avattak Zalaszentlászlón

Kormányzati támogatással és a Magyar falu program forrásaiból építettek Makovecz Imre tervei alapján új óvodát és bölcsődét.