Városlista
2024. június 18, kedd - Levente

Hírek

2024. Június 14. 15:03, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Megkezdték a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását

Megkezdték a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását

Megkezdték a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását pénteken a Nemzeti Választási Irodában (NVI).

Az újraszámlálást a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 9 órakor kezdte meg a sajtó és a választásokon jelenlévő nemzetközi megfigyelők jelenléte mellett, az NVI 24 munkatársának közreműködésével, akik 12 asztalnál vizsgálják át az érvénytelen szavazólapokat.

Nagy Attila, az NVI elnöke elmondta: az érvénytelen szavazólapokat a helyi választási irodák pártfüggetlen munkatársai vették ki a lezárt urnákból. Jelezte: utasította a helyi irodákat, hogy a helyi választási bizottsági (hvb) tagok jelenlétében tegyék ezt meg, de a II., IX., XIII. és XV. kerületben a hvb tagjai nem éltek a lehetőséggel és nem voltak ott az urnabontásnál.

A testület elnöke közölte: az urnabontások, érvénytelen szavaztok újracsomagolása mindenhol rendben megtörtént, az NVI-be érkezett érvénytelen szavazólapokat lezárt helyen őrzik. Kiemelte: sajtóhírekkel ellentétben csütörtökön sehol nem számolták újra a szavazatokat.

Az ellenőrzésről Nagy Attila azt mondta, kerületenként hozzák ki a lezárt szállítóborítékokat, amelyeket az NVB tagjainak jelenlétében bontanak fel, ellenőrzik, hogy a szállítóboríték lezárt, aláírt állapotban van-e, és a benne lévő érvénytelen szavazólapok megfelelően vannak-e kötegelve. Jelezte: fényképpel dokumentálják a vitatott eseteket.

Az NVI munkatársai ezt követően tételesen átvizsgálják az érvénytelen szavazólapokat, és ha érvényeset találnak, piros tollal rávezetik a szavazólap hátuljára ezt a tényt, valamint a kerületet és a szavazókör sorszámát. Ezeket a szavazatokat külön gyűjtik, az NVB tagjai meg tudják vizsgálni.

Megvizsgálják azt is, ha több X van a szavazólapon, azokat azonos vagy különböző színű tollal vitték-e fel.

Sasvári Róbert, az NVB elnöke arról beszélt, várhatóan a testület délutáni ülésén már döntést tudnak hozni az érvénytelen szavazatok ügyében.

Az összes fővárosi szavazóköri urna felbontását és a vasárnapi főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak átvizsgálását, újraszámlálást a Nemzeti Választási Bizottság szerdán rendelte el, Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt jogorvoslati kérelmével kapcsolatban. A bizottság a döntésében arra hivatkozott: a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni. Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámlálást.

A múlt vasárnapi választáson a jelöltek közül Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom) 38 942 szavazatot kapott, Vitézy Dávid 371 142-t, Karácsony Gergely 371 466-ot. Ez alapján a Fővárosi Választási Bizottság - nem jogerősen - megállapította, hogy Karácsony Gergelyt választották főpolgármesterré.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 18. 12:04, kedd | Belföld

MÁV-Start: indul az Intercity Splitbe

Kedden este indul Budapestről Splitbe az idei első Adria InterCity. Augusztus második feléig szinte mindegyik Adria InterCitynek magas a kihasználtsága.

2024. Június 18. 12:01, kedd | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: területvédelmi tartalékosokat toborzunk!

Szükség van a bátrakra, minél több olyan honfitársunkra, aki megvédi Magyarországot és akivel erősebb a társadalmunk.

2024. Június 18. 08:23, kedd | Belföld

Orbán Viktor Mark Ruttével tárgyalt

2024. Június 17. 08:35, hétfő | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: díszőrség lesz a budai Várban

Új tradíció kezdődik a budai Várban, mostantól a hét területvédelmi tartalékos ezred kéthetes váltásban a Honvédelmi Minisztérium főépülete előtt teljesít díszőrséget