Városlista
2024. szeptember 16, hétfő - Edit

Hírek

2024. Augusztus 03. 08:57, szombat | Külföld
Forrás: MTI

OKF: megkezdték a beavatkozást a magyar tűzoltók Észak-Macedóniában

OKF: megkezdték a beavatkozást a magyar tűzoltók Észak-Macedóniában

Megkezdték a beavatkozást a magyar tűzoltók Észak-Macedóniában, az ország délnyugati részén; Breznicában, egy nemzeti parkban vetik be őket. Az 1200 méter magas hegységben egy falut kell megvédeniük

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken honlapján.

A 46 emberből és 13 járműből álló magyar tűzoltócsapat csütörtök éjfél körül érkezett a fővárosba, Szkopjéba, majd négy óra pihenés után a csapat kettévált. Egy hatfős törzs az Észak-Macedón Védelmi és Mentési Igazgatóság bázisán koordinálja a beavatkozást és tart kapcsolatot a helyi és más nemzetközi erőkkel.

A csapat másik része 40 emberrel és 9 járművel a helyi katasztrófavédelem által a magyarok részére kijelölt területen, a Makedonszki Brod járásában lévő Breznica településen dolgozik. A helyszínre egy alig két és fél méter széles erdei úton jutottak el, a barátságtalan terepviszonyok miatt alig 10-12 kilométer/órás sebességgel tudtak haladni.

A beavatkozást péntek délután kezdték meg a helyi nemzeti park munkatársainak koordinálásával. Az adott területen egy meredek hegyoldalon ég az erdő, amely földi úton megközelíthetetlen, azt más erők a levegőből oltják. A magyar tűzoltók elsősorban nem tűzoltást, hanem egy védelmi sáv kialakítását végzik az erdőben. Láncfűrészekkel és kéziszerszámokkal egy sávban kivágják a fákat, hogy a tűz ne tudjon átterjedni Breznica házaira és tanyáira - írták.

Hozzátették: a beavatkozást nagyban nehezíti a hegyes, sziklás terep. Főként fenyvesekből, a hegytetőkön pedig cserjékből álló növényzet ég, ott alakítják ki a védősávot. A hőmérséklet 34 Celsius-fok. A magyar csapat feladata, hogy megvédje Breznicát, illetve hogy drónokkal felderítse a veszélyeztetett területeket, modellezze a tűz terjedési irányát és sebességét.

A tűzoltók hajnaltól szürkületig dolgoznak, a legnagyobb nehézséget a füst és a tűz közelében mérhető, akár 100 Celsius-fokos hőmérséklet jelenti.

A kiutazás és az eddigi beavatkozás során nem történt rendkívüli esemény, a magyar csapat tagjai jól vannak, egészségügyi biztosításukat az Országos Mentőszolgálat mentőorvosa és két mentőtechnikusa látja el - olvasható a közleményben.

A kép csak illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 15. 09:00, vasárnap | Külföld

Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett a heves esőzések és áradások miatt

Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett a szombatra virradóra bekövetkezett heves esőzések és áradások miatt. A legtöbb kárt Galac megyéből jelentették.

2024. Szeptember 14. 08:44, szombat | Külföld

A nyugati fegyverek oroszországi bevetése is témája Joe Biden és Keir Starmer washingtoni tárgyalásainak

Az Ukrajna rendelkezésére bocsátott nyugati fegyverek oroszországi bevetése is témája Joe Biden és Keir Starmer washingtoni tárgyalásainak

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Külföld

Az ukrán elnök elutasította a kínai-brazil béketervet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök destruktívnak nevezte és elutasította a kínai-brazil béketervet, mivel szerinte az nem több egy politikai nyilatkozatnál, amelyet ráadásul nem egyeztettek Ukrajnával.

2024. Szeptember 12. 19:48, csütörtök | Külföld

Putyin: a nyugati nagy hatótávolságú precíziós fegyverek bevetése a NATO közvetlen részvételét jelentené a háborúban

nyugati nagy hatótávolságú precíziós fegyverek Oroszország elleni bevetése a NATO-országok közvetlen részvételét jelentené az ukrajnai harci cselekményekben